Alternativ behandling: Hvad ved vi om effekten af akupunktur — og kan det betale sig?

0
923

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Akupunktur bliver ofte brugt på hospitaler, i lægepraksisser og blandt patienter, men videnskabeligt set har akupunktur faktisk ikke nogen effekt. I hvert fald ikke en der kan dokumenteres. Men virker akupunktur overhovedet, hvis det bare er ren placebo? Og kan det i så fald betale sig?

Faktisk er der rigtig mange af os danskere, der har været til akupunktør, og tallet stiger hele tiden. På nuværende tidspunkt er det hver fjerde dansker, der har prøvet akupunktur. Det kan hænge sammen med, at der er rigtig mange akupunktører og praktiserende læger, der tilbyder akupunktur. Faktisk er der et par tusinde læger alene — og her er akupunktørerne altså ikke engang inkluderet i regnestykket.

Det offentlige tilbyder også akupunktur

På hvert fjerde danske sygehus er der mulighed for at få akupunktur som supplerende behandling. Eksempelvis i forbindelse med graviditet, fødsler eller lette smerter.

Derudover er nedsat hørelse, uro i benene, behandling af slidgigt, blødende tyktarmsbetændelse og mange andre tilstande også en del af de smerter, som akupunktur kan lindre.

Rent videnskabeligt har akupunktur ingen effekt

En undersøgelse, der er foretaget af BioMedCentral, har vist, at mange læger begrunder der akupunkturbehandlinger med, at effekten er blåstemplet af videnskaben — men det er faktisk direkte forkert. Der findes nemlig ingen overbevisende studier af akupunktur. Det betyder imidlertid ikke, at det ikke virker — tværtimod faktisk.

For selvom det ikke kan bevises, at akupunktur virker, så er der stadig mange eksempler på, at akupunktur har en positiv effekt; man kan bare ikke forklare hvorfor. Og det er derfor, at akupunktur til stadighed betragtes som værende en alternativ behandlingsform.

…men hvordan virker det så?

Tja, det er svært at spå om — men ifølge den gamle kinesiske tradition, så er akupunktur en behandling med tynde nåle, der skal stikkes ind i kroppen på særlige punkter; akupunkturpunkterne.

Selve teorien bygger på, at der strømmer en særlig energi rundt i kroppen, som kaldes for ‘qi’. Den strømmer i nogle baner, der befinder sig inde i kroppen; ‘meridianerne’

De når ud til huden via akupunkturpunkterne, og det er her, der skal prikkes med nåle. Det skal gøres for atter at skabe balance, hvis der er opstået en blokade i energistrømmen, så energien ikke kan strømme frit. Disse blokeringer kan altså fjernes med nåle.

Så for at svare på den indledende spørgsmål; ja, akupunktur virker — man kan bare ikke dokumentere det videnskabeligt.

EFTERLAD ET SVAR