Begravelse? Sådan ser udgifterne typisk ud

0
214

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Det er heldigvis de færreste, der har erfaring med begravelser. Men ikke desto mindre er det en uundgåelig del af livet, at man på et tidspunkt ender i den situation, at man skal arrangere et farvel til én, man har kær.

Her kan du læse mere om de udgifter, der typisk er forbundet med en begravelse.

Bedemandens services

En bedemand typisk koster omkring 11-15.000 kr. Det inkluderer, at du får en række ydelser, som hjælper dig, når du planlægger begravelsen. Som vores adspurgte bedemand i Kolding fortæller, er der nemlig ikke blot praktiske aspekter at arrangere, men også dokumenter m.m., som skal udfyldes korrekt og overdrages til myndighederne.

Overordnet set er det ikke unormalt, at en begravelse samlet koster i omegnen af 20-25.000 kr., fordi der er andre udgifter at tage hensyn til.

Kiste, rustvogn, blomster m.m.

Kisten kan have en meget varierende pris afhængigt af om den skal bruges til begravelse eller bisættelse. En bisættelse er, når man brænder afdøde, mens en begravelse er, når den afdøde sænkes i jorden i kisten.

Der er stor forskel på, hvad den enkelte kistetype skal kunne klare. Begravelseskisten skal kunne tåle trykket fra jordens store vægt, mens bisættelseskisten skal brændes. Det betyder ikke, den er af ringe kvalitet, da den også skal fremvises forud for bisættelsen, men kvalitetsmæssigt har den ikke behov for samme robusthed som kister til begravelse.

Bemærk at man ved bisættelser skal bruge en urne til den afdødes aske. Disse fås i forskellige typer, hvoraf den billigste er af metal.

Udbringning af kisten

Oftest vil bedemanden have indregnet pris for at udbringe og opstille den afdøde i kirken. Bedemændene har særlige rustvogne, som lever op til kravene om at vise respekt for afdøde og vise hensyn, hvilket f.eks. betyder, man skal kunne fragte kisten med en lukket bagklap.

Bedemanden opstiller herefter afdøde i kirken, hvor man vi kunne se personen og tage afsked.

Afdøde er typisk klædt i sit eget personlige tøj, som familien har udvalgt. Men det kan også lade sig gøre, at bedemanden køber såkaldte ligklæder til personen.

Bemærk desuden at bedemanden tilbyder at køre blomsterne fra kirke til gravsted, men at dette normalt aftales særskilt, da prisen afhænger af distancen fra kirke til gravplads.

Øvrigt

Du skal være indstillet på, at der vil være udgifter til mere end blot bedemandens assistance, som du kan læse mere om her.

F.eks. skal der typisk bruges en gravsten (hvis ikke afdøde skal begraves blandt de ukendte), ligesom der kan være udgifter til pyntning af kirken, begravelseskaffe (tidligere kaldet gravøl), dødsannonce, sanghæfter etc.

Husk desuden, at der kan være forskel på prisen afhængigt af om afdøde var medlem af folkekirken eller ej.

EFTERLAD ET SVAR