Dyrt at sælge sit hus

0
595

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Det kommer nok ikke som den helt store overraskelse for særlig mange, at det er dyrt at sælge sit hus. Alligevel kan det godt komme som en overraskelse, hvor dyrt det rent faktisk kan gå hen og blive. Et af de store “problemer” ved at sælge sit hus, er at der er mange udgifter, der ikke ændrer sig. Det betyder, at det i realiteten mere eller mindre koster det samme at sælge et hus til 795.000 som det gør at sælge et til 2.795.000. Skal man således betale mellem 70 og 100.000 for at sælge sit hus, er dette langt mere spiseligt hvis huset koster 2.795.000 end hvis det koster 795.000. Der er enkelte ejendomsmæglere der opererer med en procentsats i forhold til salgspris, men ser dog dette mere og mere sjældent.

Udgifter forbundet med boligsalget

Der er ingen tvivl om, at salæret til ejendomsmægleren er den største udgift forbundet med et salg. Der kan være store forskelle fra ejendomsmægler til ejendomsmægler og fra region til region. Typisk ligger salæret på et sted mellem 50 og 80.000. Udover dette salær kommer der ofte en række tilkøbsmuligheder i form af ekstra markedsføring. En af salæret er naturligvis også markedsføring, men ofte kan yderligere tilkøbes.

Udover salæret til ejendomsmægleren og eventuel ekstra markedsføring er der også en lang række andre udgifter. De er i den lave ende, men på den lange bane løber det alligevel hurtigt op. Det er eksempelvis udgifter som energimærkning og tilstandsrapport, der er i den lidt dyrere ende. Her skal man nemlig have fagfolk ud og kigge på huset. En tilstandsrapport er gyldig i 6 måneder efter den bliver lavet. Er huset til salg i længere tid, skal der således laves en ny. En energimærkning er gyldig i 10 år, så har du kun boet i huset i en håndfuld år, er det meget tænkeligt at der allerede foreligger et gyldigt. Dog skal man huske på, at man skal have lavet et nyt, hvis man har foretaget forbedringer som ny tag, hulmursisolering, nye vinduer eller lignende.

Udover disse findes der også en række offentlige dokumenter, som man skal fremskaffe. Eksempelvis en tingbogsattest og ejendomsdatarapport der tilsammen koster 500 kroner at indhente. Derudover er der ejendomsskattebillet, restgældsoplysninger, matrikelkort, BBR-ejermeddelelse som man selv kan finde gratis.

Så hvad koster det?

Da der er kan være mange faktorer der spiller ind, når man skal sælge et hus, kan man heller ikke komme med en fast pris på, hvad det koster. Dog skal man forvente et sted mellem 60 og 100.000 kroner for at sælge sit hus. Vælger man selv at stå for fremvisninger og lignende, det der kaldes populært for med-salg, kan man spare den god del af prisen. Typisk kan man på den måde komme ned på mellem 30 og 40.000 i salær, men det kræver væsentlig mere arbejde.

Solgt eller gratis

En af de ting man skal være meget opmærksom på, er at det i mange tilfælde vil være en god ide at vælge en mægler, der tilbyder solgt eller gratis. Altså hvor man kun betaler såfremt huset rent faktisk bliver solgt. De kan ofte være en smule dyrere, da de skal have dækket deres omkostninger for usolgte huse, til gengæld kan det blive langt billigere på den lange bane end at have huset til salg i lang tid og eventuelt risikere at skulle betale 2x salær.

 

EFTERLAD ET SVAR