Endnu et hul for kopimøbler lukket

0
2473

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der var en gang hvor internettet flød med kopimøbler, og forbrugere der ikke ville betale prisen nemt kunne bestille kopier af møbler. Det foregik via engelske webshops, som eksempelvis Voga, og de mente derfor ikke at de var en del af dansk lovgivning. I 2015 besluttede landsretten dog at stadsfæste en dom i sagen og slog fast at Voga handlede ulovligt, når de solgte kopimøbler til danske forbrugere. Det har dog stadig være muligt at handle via irske webshops

Irland retter ind.

I Irland har reglerne nemlig været sådan, at design kun er beskyttet i 25 år. Det vil sige at 25 år efter et design er lavet, kan det frit kopieres af alle. Det har betydet lamper som Koglen, Ægget stolen frit har kunne kopieres. I resten af EU er dette fastsat til 70 år. Irland har ikke delt denne overbevisning, men har har de alligevel valgt at rette ind under EU og hoppe med på 70 års reglen.

Det betyder at salg af kopimøbler også bliver ulovligt i Irland fra den 26. december i år. Herefter vil de have et halvt års tid til at levere eventuelle solgt møbler, efter denne periode bliver alt omgang med kopimøbler ulovligt. Møbelbranchen har dermed sejret over den sidste rebel i EU, og designere og deres efterkommere, kan ånde lidt mere lettet op.

En sejr for industrien

Der er ingen tvivl om, at dette er en meget stor sejr for industrien. For selvom der kun var tale om et enkelt land, var det en torn i øjet på dem. Der er nok mange, der ikke tænker over det, men der er faktisk faktisk rigtig mange møbler, der er designet for mere end 25 år siden og dermed frit kan kopieres. Et af de mest omtalte eksempler i nyere tid er den legendariske kontorstol aoen chair fra Herman Miller (det er denne). Mange tænker nok at det er en ny stol, men den er designet i 1992 og kunne altså dermed frit kopieres i Irland efter deres snart tidligere regler. Nu skal kopister vente til 2062 før de kan kopiere denne.

 

EFTERLAD ET SVAR