Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Flere og flere unge bruger e-cigaretter, selvom det endu ikke vides, hvordan de påvirker én ved længerevarigt brug.

Antallet af unge, der har prøvet e-cigaretter, er på bare to år vokset med syv procent. En negativ udviklingen, selvom forskere har slået fast, at det er mindre skadeligt at bruge e-cigaretter end almindelige cigaretter med tobak.

Hver fjerde person mellem 15-29 år svarede i en undersøgelse fra sidste år, at de havde prøvet e-cigaretter. Antallet af unge danskere, der har prøvet e-cigaretter er altså steget markant de seneste år. Tallet var nemlig noget lavere i 2013, hvor 17 procent angav, at de havde prøvet at dampe på e-cigaretter. Det viser en undersøgelse, foretaget af Sundhedsstyrelsen.

Forskere: E-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter

Selvom e-cigaretter bliver brugt af flere unge, melder undersøgelsen ikke noget om, hvor mange af de unge, der er gået fra at ryge almindelige cigaretter til e-cigaretter. Det kan være en positiv udvikling, hvis antallet af rygere, der bruger tobak, er faldet. Nyere forskning viser nemlig, at det ikke er lige så skadelige at ryge e-cigaretter som de almindelige tobaksvarianter.

Undersøgelsen viser nemlig, at dem, der brugere e-cigaretter, har mindre tegn på en række kræftfremkaldende og giftige stoffer i deres tis og spyt end cigaretrygere. Forskerne advarer dog samtidig om, at der kan stadig være skadelige stoffer i e-cigaretter, som man endnu ikke kender til.

Det anbefales derfor, at du hverken anvender e-cigaretter eller almindelige cigaretter, før den langsigtede risiko ved at dampe er blevet undersøgt – og det har de simpelthen ikke været på markedet i lang nok tid, til at man kan dokumentere.

Skal man lade tvivlen komme én til gode?

Det kan være svært at vurdere, om man skal skifte cigaretterne ud med e-cigaretter, fordi de langsigtede konsekvenser endnu ikke kendes. Derfor kan Sundhedsstyrelsen heller ikke anbefale, at man gør det. Forskningen har dog indtil videre vist, at e-cigaretterne ikke rummer lige så mange skadelige stoffer som de almindelige cigaretter. Du kan købe e-cigaretter her.

EFTERLAD ET SVAR