Har du kræftfremkaldende stoffer i dit hjem?

0
80

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Du læser med stor sandsynlighed overskriften her, og tænker, at nej selvfølgelig har du da ikke det – men er du sikker?

Er dit hjem bygget mellem 1950 og 1975, hvilket en meget lang række, af de klassiske parcelhuse i Danmark er, kan det være en god ide at læse lidt videre her.

I 1950’erne, 60’erne og starten af 70’erne var det nemlig meget normalt at man benyttede Poly-chlorerende biphenyler, også kaldet PCB. Dengang var man ikke opmærksom på, at der var tale om en af verdens mest farlige miljøgifte.

Det betyder naturligvis ikke, at alle husene fra den periode er giftige og kræftfremkaldende, og stoffet blev da også primært brugt i fuger til vinduer og lignende. Har du fået skiftet vinduer, er der eksempelvis også en stor sandsynlighed for at det forlængst er blevet fjernet fra dit hjem.

Men står vinduerne som oprindeligt, hvor der er kit og fuger, så kan det være en god ide at få det undersøgt. Det er ikke noget du lige umiddelbart kan tjekke for, og der er igen dufte eller lignende, hvilket også er en af grundene til, at det er noget farligt stads.

Få en professionel måling

Du kan få en fagmand ud og lave en måling af niveauet, for at se om der for det første er noget, og om det er noget der skal gøres noget ved. Den gode nyhed er så, at det ikke behøver at være et kæmpe stort problem.

Der findes nemlig nogle fremragende midler til PCB forsegling. At der er PCB i dit hus betyder altså, ikke at du skal ud og spendere flere hundrede tusinde kroner for at få skiftet alle vinduer og døre. Det kan klares med en form for maling, der forsegler det og holder omkring 99% af det giftige stof tilbage.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit hun kan være i farezonen, kan du tjekke det på dingeo.dk

EFTERLAD ET SVAR