Det koster det at føre en sag eller et forsvar

0
689
En dommer hammer

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Uanset om man starter en sag, eller om man selv bliver revet i retten, så er det for mange en meget uoverskuelig og ubehagelig situation. Det er heldigvis sjældent (hvis ikke aldrig), at den gennemsnitlige dansker skal en tur forbi retten. Det er derfor også de færreste danskere som sætter sig ind i reglerne for retssager. Det kan dog godt betale sig at sætte sig ind i reglerne, da man ellers kan komme til at begå fejl. Der er fx flere som vælger at undlade sagsøge, da de tror at det ikke kan betale sig rent økonomisk. Det kan da også være rigtigt dyrt at føre en sag og forsvare en sag, men uanset hvad vil det altid være dyrest for vedkommende som taber sagen. Du kan læse mere om din advokat til forsvar her.

Sag mod privatperson

Selvom man har ret i sin sag, så kan det blive ret dyrt at føre en sag mod en privatperson, da man skal betale for sin sagfører og de udgifter som vedrøre sagen. Man kan dog slippe afsted med at betale markant mindre, hvis ens indboforsikring inkluderer retshjælpsdækning. Den fungerer som en forsikring, og kaldes også retshjælpsforsikring. Typisk vil man kunne få dækket 175.000 kroner, mens man har en selvrisiko på 10%.

Sag mod virksomhed

Når man som alene privatperson ønsker at føre en sag mod en større virksomhed, er man som regel ret dårlig stillet, da virksomheden har en markant større kapital til at føre retssagen. Derfor kan man hurtigt ende i gæld, hvis ens sag bliver dyrere end beregnet. I dag kan man heldigvis få ”fri proces”, hvis ens indkomst sidste år vare under et bestemt beløb. Fri proces vil sige, at statskassen vil dække samtlige gebyrer.

Hvad hvis man selv bliver anklaget?

Hvis man selv bliver anklaget og bliver fundet skyldig, skal man selvfølgelig selv betale samtlige udgifter. Vinder man derimod sagen og dermed er blevet fejlagtigt anklaget, betaler statskassen samtlige udgifter.

EFTERLAD ET SVAR