Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Vi kender alle til e-cigaretter – enten damper vi selv, eller også kender vi nogen, der gør. Tendensen for brug af e-cigaretter er da også kun opadgående, men hvor godt er brugerne egentlig oplyst, når det kommer til e-cigaretter og den skadelige effekt, disse (måske) kan medføre. Her følger seneste nyt fra kræftens bekæmpelse om e-cigaretter, leveret af lægerne, Rådhusgården.

Der kan udledes flere bekendtgørelser fra artiklen. F.eks. er det endnu ikke undersøgt, hvorvidt e-cigaretter kan gøre personer syge, eller forværre skader på lungerne for brugere, der skifter fra almindelige cigaretter til e-cigaretter. De er dog, efter sigende påvist, at e-cigaretter kan påvirke lungefunktionen hos personer, der jævnligt anvender de elektroniske cigaretter.

Læringen om, at nikotin påvirker hjertet og blodtrykket, samt kan have en forgiftende effekt ved høje doser, kan vi dog tage med. Men hvorvidt de partikler, der trækkes ned i lungerne, kan give skader på sigt, vides ikke med sikkerhed.

Årsagen til, at viden indenfor dette felt er begrænset, tror vi er, at e-cigaretter trods alt kun, sådan for alvor, har været på markedet i ca. 5 år. Det er altså for tidligt at sige, om disse skader brugerne endnu – det vil kun tiden vise.

Artiklen nævner desuden at:

WHO anbefaler, at brugen af e-cigaretter omfattes af rygeregler og lovgivning om røgfrie miljøer, så man ikke risikerer, at andre udsættes for skadelige stoffer fra dampene.

Konklusionen må derfor være, ud fra teten om, at man er uskyldig indtil andet er bevist, at e-cigaretter ikke kan betegnes som værende skadelige – det er i alle fald ikke tilstrækkelig påvist, som vi, hos forbrugerpanelet, læser det i diverse etablerede medier. Omvendt kan de elektroniske cigaretter vel heller ikke betegnes som direkte uskadelige. Det er med andre ord en svær debat – en debat, som du meget gerne må bidrage til, i kommentarfeltet herunder.

EFTERLAD ET SVAR